Wetgeving ZZP’er
Vanaf 1 mei 2016 is de wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties) ingetreden. Om aan de nieuwe wet te wennen is er een overgangsperiode ingesteld tot in ieder geval 1 januari 2018. In december 2016 heeft er een evaluatie plaats gevonden, er is toen besloten om het komend jaar geen boetes en naheffingen op te leggen. Ook wordt de wet opnieuw onder de loep genomen.
de nieuwe wet is vooral bedoeld om laag betaalde ZZP’ers in bijvoorbeeld de pakketbezorging aan te pakken, die eigenlijk uitsluitend werkzaam zijn voor 1 bedrijf. Of een leraar die 20 uur per week werkzaam is voor dezelfde school.
Om te voorkomen dat er sprake is van een verkapt dienstverband leggen opdrachtgevers en ZZP’ers contractueel vast dat hiervan geen sprake is. De KNGF heeft samen met enkele aanverwante brancheorganisaties zo’n modelovereenkomst opgesteld, deze is reeds beoordeeld en goedgekeurd door de belastingdienst.
Citaat belastingdienst:
“Als u volgens zo’n modelovereenkomst werkt, weet u zeker dat er geen sprake is van loondienst en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.” U hoeft dus niet bang te zijn voor boetes o.i.d.
De zelfstandigheid van de ZZP’er wordt vooral bepaald door factoren als: minstens drie verschillende opdrachtgevers, geen langdurige contracten bij 1 opdrachtgever, schappelijke ZZP verdiensten, actieve marketing. Tevens zult u in de overeenkomst nog een aantal eisen vinden waaraan de samenwerking dient te voldoen. Deze overeenkomst kunt u vinden op de website van de belastingdienst.